..........................Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής //λογοτεχνικό περιοδικό "Υφος".....Αλμπέρ Καμύ // (Albert Camus) [1913-1960]
Το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι. Albert Camus

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αιτία διαμάχης ο Albert Camus, πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του γαλλου φιλοσόφου και συγγραφέα Albert Camus. Η προ ενός μηνός πρόταση του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy για μεταφορά του λειψάνου του φιλοσόφου στο Πάνθεον έγινε αφορμή για διαμάχη μεταξύ πολιτικών και όχι μόνον, αφού θεωρείται ότι ο κ. Sarkozy επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον αριστερών πεποιθήσεων Camus για ίδιον πολιτικό όφελος.
Η πρόταση του προέδρου Sarkozy, τον περασμένο Νοέμβριο, να τεθεί η σορός του πολυδιαβασμένου φιλοσόφου στο Πάνθεον, το μέρος όπου αναπαύονται οι σοροί των εθνικών ηρώων της Γαλλίας, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στη χώρα, κυρίως από μέλη της Αριστεράς, τα οποία κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο για απόπειρα εκμετάλλευσης του ονόματος του αριστερών πεποιθήσεων Camus, προς ίδιον πολιτικό όφελος. Μεταξύ των επικριτών της πρότασης Sarkozy είναι και ο γιος του συγγραφέα, Jean Camus.
Η 48χρονη κόρη του ωστόσο, Catherine Camus, παρατήρησε ότι και οι ίδιοι οι επικριτές του Sarkozy χρησιμοποιούν τη μνήμη του Camus για τους δικούς τους σκοπούς. «Έχω δει να χρησιμοποιείται ο πατέρας μου ως πολεμοφόδιο κατά του Sarkozy, δήλωσε στον ρ/σ RTL. Δεν έκρυψε ωστόσο την έκπληξή της για την πρόταση να τιμηθεί ο πατέρας της με τη μεταφορά της σωρού του στο Πάνθεον. «Στους ανθρώπους της εξουσίας, συνήθως δεν αρέσει ο Camus» είπε.
Ο ακροδεξιός Jean-Marie LePen, από τη μεριά του, δήλωσε ότι ο Sarkozy επιχειρεί να προσελκύσει ψήφους των εξόριστων Αλγερινών γαλλικής καταγωγής, με την πρόταση για μεταφορά του Camus στο Πάνθεον, λόγω του γεγονότος ότι ο φιλόσοφος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί.
Από το παράλογο στο μεγαλείο
Ο Albert Camus γεννήθηκε στην Αλγερία στις 7 Νοεμβρίου του 1913, από φτωχούς γονείς. Ένας δάσκαλός του διέκρινε νωρίς τις πνευματικές ικανότητες του νεαρού Camus και τον ενθάρρυνε να αναπτύξει τα ταλέντα του.
Ο Albert δημοσίευσε το πρώτο του έργο σε ηλικία 24 ετών και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι. Κατά την κατοχή της Γαλλίας από τους Ναζί, ο Camus υπήρξε ενεργός στην αντίσταση, γράφοντας και έχοντας την αρχισυνταξία για την παράνομη εφημερίδα Combat. Μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945, ο Camus είχε ήδη εκδώσει έναν αριθμό σημαντικών έργων του, μεταξύ των οποίων και τα «Ο Ξένος» και «ο μύθος του Σισύφου», και τα δύο το 1942. «Ο Ξένος», η ιστορία ενός άντρα που δεν δείχνει κανένα συναίσθημα για το θάνατο της μητέρας του, που στη συνέχεια σκοτώνει έναν Άραβα, έγινε παγκόσμια εκδοτική επιτυχία.
Ο Camus έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Villeblevin, στις 4/1/1960, σε ηλικία 46 ετών, ενώ είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957. Η σορός του ενταφιάστηκε στην Lourmarin, στη Νότια Γαλλία, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ο Camus έγραψε για την αναζήτηση του νοήματος στη ζωή και για την ανάγκη της εξέγερσης. Για το βιογράφο του και γνωστό δημοσιογράφο Olivier Todd, ο Camus ήταν ένας «επικίνδυνος συγγραφέας» αμφισβητώντας το ιδεολογικό δόγμα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο κ. Todd μάλιστα, θεωρεί ιεροσυλία να μεταφερθούν τα οστά του συγγραφέα στο Πάνθεον, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την προσωπικότητα του φιλοσόφου. O ίδιος ο Camus έγραψε κάποτε ότι «οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνείδηση», ενώ οι μάρτυρες «πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη λήθη και στο να γίνουν αντικείμενα κοροϊδίας ή εκμετάλλευσης. Όσο για το να γίνουν κατανοητοί – αυτό ποτέ».
Το τελευταίο έργο του Camus, «Ο πρώτος άνθρωπος» το οποίο βρέθηκε ανολοκλήρωτο στη βαλίτσα που ανασύρθηκε από το όχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του , προσαρμόζεται πλέον για τον κινηματογράφο από τον Ιταλό σκηνοθέτη Gianni Amelio.
Το Πάνθεον
Το Πάνθεον χτίστηκε αρχικά ως εκκλησία, τον 18ο αι., αλλά κατά την Γαλλική Επανάσταση μετατράπηκε σε μαυσωλείο προσωπικοτήτων. Εντός του Πάνθεον κείνται ο Voltaire, o Émile Zola, ο Jean-Jacques Rousseau, η Marie Curie και ο Louis Pasteur, αλλά συνολικά απουσιάζουν από εκεί σημαντικότατες προσωπικότητες της πνευματικής ιστορίας της χώρας, ενώ οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν εκεί χρόνια μετά το θάνατό τους.
Μπορεί οι λογοτέχνες Victor Hugo και Alexandre Dumas να είναι εντός του Πάνθεον, με τη σορό του τελευταίου να μεταφέρεται εκεί το 2002, ηγετικές φυσιογνωμίες της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας της Γαλλίας, όπως οι Baudelaire, Stendhal, Balzac, Flaubert και Proust απουσιάζουν από εκεί, όπως και οι πολιτικοί Georges Clemenceau και Charles de Gaulle οι οποίοι σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία της χώρας.

______________
http://tvxs.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου